Ponsglioom

Ponsglioom:

In Nederland zijn er per jaar ongeveer 500 kinderen die kanker krijgen.
Een kwart van de kinderen (bijna 125 tot 130) heeft een hersentumor. De meest voorkomende hersentumor is een glioom. Er zijn diverse soorten gliomen, die verspreid in de hersenen voorkomen. Ponsgliomen zitten in het bovenste deel van de hersenstam. In de hersenstam zitten met name de  zenuwnetwerken voor het besturen van vitale levensfuncties, zoals het regelen van alles waar een mens niet over hoeft na te denken, zoals de hartslag, de bloeddruk, de ademhaling.

De Hersenstam
Ponsgliomen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar de meeste kinderen zijn jonger dan 10 jaar.

Er is geen goede behandeling mogelijk, een operatie is meestal te beschadigend in dit deel van de hersenen. Radiotherapie (bestraling) en chemotherapie (kuren met temozolamide) geven een tijdelijke verbetering, maar 95% van de kinderen overlijdt binnen 2 jaar na diagnose. Er is dus dringend behoefte aan nieuwe behandelmethoden die de overleving van kinderen met een ponsglioom kunnen verbeteren.

 

Meer informatie is te vinden op www.hersentumor.nl en www.skion.nl.

 

Het behandelteam van hersentumoren in het UMCG bestaat uit de kinderneuroloog, kinderoncoloog, neurochirurg, radiotherapeut, patholoog en de neuropsycholoog.

Het behandelteam van hersentumoren UMCG

v.l.n.r. bov.rij: WFA den Dunnen, patholoog, ESJM de Bont, kinderoncoloog, TB Kok, neuropsycholoog, RJ Lunsing, kinderneuroloog, EW Hoving, neurochirurg, HL Hooimeijer, kinderoncoloog, CC Aarnoudse, neuropsycholoog. ond rij: A.Kingma, neuropsycholoog, SLA Plasschaert, kinderoncoloog, HI vd weide, radiotherapeut, WV Dolsma, radiotherapeut

 

In Nederland zijn er diverse onderzoeken gericht op hersentumoren bij kinderen:

* Groningen: Eiwitnetwerken, die de groei van de hersentumor bevorderen, worden in kaart gebracht in tumor (stam)cellen. Op deze manier krijgen we helder welke nieuwe geneesmiddelen we potentieel kunnen gaan gebruiken voor de behandeling van deze hersentumoren in de nabije toekomst. Nieuwe geneesmiddelen zijn ontwikkeld tegen specifieke eiwitten, zodat alleen de tumor wordt bestreden en niet het gezonde weefsel.

Verder bestuderen we heel precies het functioneren van een belangrijk eiwit in de tumorcel namelijk dASB11. Dit is een eiwit dat kan maken dat een tumorcel van snel delen veranderd in een rijpere tumorcel die niet meer kan delen. Dan kan een tumor ook niet meer groeien.

Daarnaast bestuderen we de bloedvaten in hersentumoren. Met behulp van medicijnen die invloed hebben op de bloedvaten kunnen we proberen de tumor te behandelen.

* Amsterdam: Bij kinderen met een ponsglioom; een experimenteel onderzoek met radiotherapie en een combinatie van nieuwe chemotherapie. Voor verdere informatie zie:

http://www.vumc.nl/afdelingen/kinderoncologie-hematologie/onderzoek/expklinonderzoek/

 

* Rotterdam: Bij kinderen met een ponsglioom; een experimenteel onderzoek met een ketogeen dieet. Meer informatie zie:

http://www.erasmusmc.nl/neurologie/kinderneurologie

 

Dit bericht is geplaatst in Informatie over de ziekte. Bookmark de permalink.